Αλλαγή λαδιών Ford Focus (1998 – 2005)

Αλλαγή λαδιών Ford Focus (1998 – 2005)

Αλλαγή λαδιών Ford Focus mk1. Βρήκαμε και διαβάσαμε τα εγχειρίδια της Ford και συγκεντρώσαμε τα δεδομένα για εσάς σε έναν εύχρηστο οδηγό. Για να είστε πάντα ένα κλικ κοντά σε ό,τι χρειάζεστε! Διαβάστε παρακάτω για τους πίνακες με τις τιμές χωρητικότητας.

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν διάφορες μετρήσεις που ξεχωρίζουν ένα λάδι για την καταλληλόλητά του στον κινητήρα μας. Στο προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε ελαφρώς τι σημαίνουν οι προδιαγραφές που βρίσκουμε στη συσκευασία. Η ουσία παραμένει ότι η βασική τους χρήση είναι να “απλώνονται” μέσα στη μηχανή δημιουργώντας ένα λεπτό φιλμ που προστατεύει και διευκολύνει τη λειτουργία όλων των εξαρτημάτων, μεταλλικών και μη. Μια άλλη βασική τους χρήση είναι – όσο περίεργο και αν ακούγεται – είναι να στεγανοποιούν τους θαλάμους από το νερό ψύξης! Ενίοτε ακόμη και το ίδιο το λάδι μπορεί να χρησιμοποιείται στο κύκλωμα για να ψύχει διάφορα μέρη του κινητήρα.

Πώς όμως θα κρατήσουμε αυτή την ιδιότητα – να μας κρατάει στεγανό τον κινητήρα – χωρίς να τον “μπουκώσουμε” και να χάσουμε σε απόδοση; Πως θα ελαττώσουμε τις εσωτερικές τριβές χωρίς να κινδυνέψουμε να κάψουμε κάποιο από τα εξαρτήματά του;

Αλλαγή λαδιών Ford Focus – Τι λάδι προτείνει ο κατασκευαστής;

Όπως αναγράφεται και στο εγχειρίδιο χρήσης για Focus (1998 – 2005), η Ford προτείνει για τους παρακάτω κινητήρες λάδι τύπου SAE 5w-30 με προδιαγραφές WSS-M2C913-B. Μην ανησυχήσετε όμως εάν δείτε άλλο κωδικό όπως “WSS-M2C913-C” ή “WSS-M2C913-D”. Η Ford έχει ανανεώσει αρκετές φορές την φόρμουλα της και σε συνεργασία με την Castrol έχει αναπτύξει ακόμη υψηλότερων προδιαγραφών λάδια που προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και περισσότερα χιλιόμετρα!

Εάν πρόκειται απλά να συμπληρώσετε λάδι όμως και όχι να το αλλάξετε υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε SAE 5w-40 ή 10w-40 που να πληρούν τις προδιαγραφές ACEA A1/B1 (κατά προτίμηση) ή ACEA A3/B3.

Παρόλα αυτά προειδοποιεί για τους τολμηρούς ότι “Η χρήση τέτοιων λαδιών μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη εκκίνηση του κινητήρα, μειωμένη απόδοση του κινητήρα, μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και υψηλότερες εκπομπές ρύπων.” Καλό θα είναι λοιπόν να μένετε πιστοί στις προδιαγραφές και να χρησιμοποιείτε τις δευτερεύουσες επιλογές μόνο για μικρά συμπληρώματα μεταξύ κανονικών αλλαγών.

Αλλαγή λαδιών Ford Focus – Πίνακες Χωρητικότητας

Για τη δική σας διευκόλυνση χωρίσαμε τα στοιχεία με βάση τον κινητήρα. Οι ποσότητες που αναγράφονται στην δεξιά στήλη είναι σε λίτρα.

Κινητήρες βενζίνης

Zetec-SE 16V

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
1.4 ccΜε φίλτρο λαδιού3,75
1.4 ccΧωρίς φίλτρο λαδιού3,5
1.6 ccΜε φίλτρο λαδιού4.25
1.6 ccΧωρίς φίλτρο λαδιού3,75

Duratec 8V

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
1.6 ccΜε φίλτρο λαδιού4,35
1.6 ccΧωρίς φίλτρο λαδιού3,9

Zetec-E

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
1.8 ccΜε φίλτρο λαδιού4,25
1.8 ccΧωρίς φίλτρο λαδιού3,75
2.0 ccΜε φίλτρο λαδιού4,25
2.0 ccΧωρίς φίλτρο λαδιού3,75

Κινητήρες πετρελαίου

Duratorq

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
1.8 ccΜε φίλτρο λαδιού5,6
1.8 ccΧωρίς φίλτρο λαδιού5,0
* Οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρών άρθρο προέρχονται από τις επίσημες πηγές που παρέχει η Ford Motor Hellas S.A.I.C.